Vláda schválila navrhované zmeny v zákone o občianskych preukazoch

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Návrh novely zákona č. 395/2019 o občianskych preukazoch vypracovalo ministerstvo vnútra v súvislosti s prijatím   nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1157 z 20. júna 2019 o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom vykonávajúcim svoje právo na voľný pohyb. 

Rovnako ako pri cestovných pasoch, ktoré v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika už od roku 2008, sa do elektronického čipu OP budú zapisovať odtlačky prstov a podoba tváre, a to vo forme zakódovaných biometrických údajov.

  „Z databázy ministerstva vnútra  budú odtlačky prstov vymazané v momente, keď bude doklad vydaný držiteľovi, keďže európske nariadenie o posilnení bezpečnosti dokladov vytváranie databázy odtlačkov neumožňuje,“ spresnil minister vnútra Roman Mikulec.

Povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov sa bude vzťahovať na osoby, ktoré dovŕšili vek 12 rokov. Osobám, ktorým z rôznych dôvodov nebude možné zosnímať odtlačky prstov, sa OP vydá s platnosťou na 1 rok.

Ďalšie zmeny a prístup k údajom

Zosnímať podobu tváre, odtlačky prstov a podpis bude možné aj na zastupiteľských úradoch v zahraničí.

Novinkou bude možnosť prezerať a kontrolovať si biometrické aj ostatné údaje zapísané v elektronickom čipe pomocou pripravovanej aplikácie.  V súčasnosti je to možné len na oddelení dokladov.

Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti už nebude možné požiadať  o vydanie občianskeho preukazu elektronicky.

 

Úpravy v ďalších zákonoch

Návrhom sa zároveň upravuje aj  zákon č. 647/2007 o cestovných dokladoch, zmeny vyplývajú z doterajšej aplikačnej praxe. Žiadateľ o pas už nebude musieť uvádzať v žiadosti o vydanie dokladu adresu pobytu. „Cestovný pas je viazaný na občianstvo žiadateľa a existuje množstvo našich občanov, ktorí nikdy nemali pobyt na území SR
a s uvádzaním adresy pobytu mali množstvo komplikácií,“
odôvodnil zmenu minister Roman Mikulec.

Ďalšou zmenou je, že občania starší ako 15 ale mladší ako 18 rokov pri podávaní žiadosti o pas budú môcť predložiť súhlas rodiča či zákonného zástupca bez notárskeho overenia jeho podpisu.

Zmeny sa navrhujú aj  v zákone č. 145/1995  o správnych poplatkoch. Pre občanov starších ako 15 rokov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky je občiansky preukaz povinným dokladom, u ostatných občanov je to dobrovoľný doklad. Vzhľadom na uvedené je preto vhodné oslobodiť občanov s povinnosťou držby občianskeho preukazu od niektorých poplatkov.

Účinnosť novelizácií sa navrhuje od 1. mája 2022.

 

 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: