Zážitkové prehliadky Piešťan už aj v rodnom jazyku Ľudovíta Wintera

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM|  Prechádzky po kúpeľnom meste so spomienkami nezlomného podnikateľa Ľudovíta Wintera v slúchadlách a výstupmi hercov v dobových kostýmoch priamo v uliciach sa budú konať každú sobotu od 7. októbra do 25. novembra 2023. Do svojej štvrtej sezóny vstupujú v slovenskej i maďarskej verzii. Vstupenky sú v predaji cez krajzazitkov.sk.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj a župné Divadlo Jána Palárika v Trnave vytvorili podujatie na pomedzí dramatického diela a komentovanej prehliadky. Sprievodcom po Piešťanoch je Ľudovít Winter, ktorý už ako 20-ročný začal budovať meno piešťanských kúpeľov a vo svojom úsilí nepoľavil ani vtedy, keď sa s podlomeným zdravím vrátil z koncentračného tábora.

Počas celého života sa riadil radou ako byť úspešným, ktorú mu dal jeho otec: „Nauč sa robiť z ničoho niečo a zo zlého dobré.“ Vďaka svojej húževnatosti spravil zo zablatenej dediny vyhľadávanú kúpeľnú destináciu. Nezastavila ho ani svetová vojna, rozpad rakúsko-uhorskej monarchie, etnická a náboženská nevraživosť ani globálna ekonomická kríza.

„Vstupujeme do štvrtej sezóny komentovaných prehliadok, o ktoré je stále veľký záujem. Konajú sa vždy na jar a na jeseň, pretože tieto ročné obdobia sú na prechádzky ideálne. Našim cieľom je upozorniť na výnimočnosť Piešťan a zážitkovým spôsobom poodhaliť kus histórie aj mimo hlavnej sezóny, kedy sa koná množstvo iných podujatí,“ hovorí Katarína Rohaľová z KOCR Trnavský kraj.

Novinkou jesennej sezóny 2023 je možnosť absolvovať zážitkovú prehliadku aj v maďarčine, rodnej reči Ľudovít Wintera. „Aj táto jazyková mutácia vznikla vďaka umelcom z Divadlo Jána Palárika v Trnave. Premiéru mala v apríli počas infocesty pre maďarských novinárov, ktorí v tamojších médiách publikovali viacero článkov a reportáží,“ dodáva K. Rohaľová.

Zážitkové prehliadky sa začínajú vždy o 10.00 a 14.00 h pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste. Pokračujú zastávkami pri Kursalone, Zelenom strome, barlolámačovi, hoteli Thermia Palace, Pro Patrii a vrcholia na kúpalisku Eva. Účastníkov na tejto ceste sprevádzajú herci v dobových kostýmoch. Znázorňujú tak príbehy, ktoré formou rozhlasovej dramatizácie počúvajú účastníci prehliadok zo slúchadiel.

Vďaka tomu sa dozvedia o kúpeľnom meste veľa nového. Každá budova, ktorú nechal Ľudovít Winter postaviť, je spojená s inou epizódou jeho života. História kúpeľného mesta preto úzko súvisí s osudom tejto výnimočnej osobnosti.

O scenár, réžiu a herecké výkony v oboch jazykových mutáciách audiohry sa postarali umelci z Divadla Jána Palárika v Trnave. Postavy naživo znázorňujú priamo v uliciach Piešťan členovia Univerzitného divadla THE.ART.RE UCM a Divadla z Malého Ríma. Komentované prehliadky sa konajú aj vďaka pomoci Trnavského samosprávneho kraja, Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, Mestskej knižnice mesta Piešťany, Piešťanského informačného centra, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany a Mesta Piešťany.

Piešťany podľa Wintera
Koncept a scenár: Lucia Mihálová
Réžia a hudba: Juraj Bielik
Námet a produkcia: Trnavský kraj zážitkov
Kostýmy: Katarína Žgančíková
V nahrávke účinkujú: Vladimír Jedľovský, Michal Jánoš, Katarína Šafaříková, Tatiana Kulíšková, Miroslav Beňuš, Tomáš Vravník, Martin Križan, Juraj Bielik.
Naživo účinkuje divadelný súbor: Univerzitné divadlo THE.ART.RE Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.
Kostýmy vyhotovili dielne Divadla Jána Palárika v Trnave.

Cena lístka:
Základný 14 €
Zľavnený 12 € (dieťa od 3 do 15 rokov, senior nad 65 rokov, ZŤP a ZŤP-S)
Dieťa do 3 rokov zdarma
Na zážitkovej prehliadke mesta sú vítaní všetci, najviac si ju však vychutnajú dospelí a deti od 12 rokov.

Lístky sú v predaji iba online: krajzazitkov.sk

Prehliadky sa budú konať od 7. októbra  do 25. novembra 2023 vždy o 10:00 a o 14:00 h. Začiatok každej z nich je pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste v Piešťanoch.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: